Zeleni čaji
Kakovosten zeleni čaj bo telesu dal energijo , je poln antioksidantov in stimulira živčni sistem . Poleg že omenjenih pozitivnih učinkov je dober tudi za podporo spomina, povečanje zmogljivosti in ohranjanje dobrega razpoloženja.
Izvor in predelava zelenega čaja
Izvor zelenega čaja se je začel na Kitajskem in sega v leto 2737 prV zadnjih nekaj desetletjih je priljubljenost zelenega čaja vztrajno naraščala. V večini kavarn in čajnic lahko najdete različne napitke iz zelenega čaja, od vročega jasminovega zelenega čaja do ledene matche. Poleg vsestranskih okusov je veliko zdravstvenih odkritij zaradi visoke vsebnosti antioksidantov. Več kot izvemo o tem čudovitem čaju, bolj impresiven in koristnejši postaja.
Čaj prihaja iz rastline Camellia Sinensis. Ne glede na to, ali je črn, zelen ali bel, vrsta oksidacije, ki je dovoljena med ciklom sušenja, določa barvo čaja. Zeleni čaj je med listi s krajšim časom sušenja približno enega do dveh dni, da se prepreči oksidacija. Krajši čas sušenja poskrbi, da listi ohranijo zeleno barvo. Ko vlaga izhlapi, gredo listi v proces segrevanja za kuhanje. Metode ogrevanja se lahko razlikujejo glede na tehniko in regijo. Kitajski zeleni čaji uporabljajo metodo praženja v ponvi, kjer se čaj praži v ponvi ali voku, zato so bolj blede barve. Japonska metoda je sestavljena iz globokega kuhanja čajev v pari, kar jim daje svetlejšo zeleno barvo. Zadnji korak je ročno zvijanje, zvijanje ali zvijanje čajnih lističev, da iz njih iztisnete odvečno vodo ali sok.
Nekaj priljubljenih vrst zelenega čaja
Smodnik - to je najbolj priljubljena vrsta kitajskega zelenega čaja, ki ga gojijo v provinci Zhejiang na Kitajskem. Gunpowder je dobil ime, ker so čajni lističi zviti in imajo specifičen okus.
Dragonwell (Long Jing) - tako kot Gunpowder, ta čaj raste v provinci Zhejiang na Kitajskem. Listi čaja so ravni, svetlega žadastega odtenka ter čistega in blagega okusa.
Sencha – najpogostejši zeleni čaj iz Japonske, ki se pogosto šteje za "vsakdanji čaj". Ta čaj je neposredno izpostavljen sončni svetlobi in obdelan z metodo prekuhavanja (decoction), kar mu daje svetel travnati okus.