Vitamin E
Vitamin E ni samo en vitamin; gre pravzaprav za skupino v maščobi topnih spojin. Obstaja osem različnih vrst vitamina E, pri čemer je alfa-tokoferol najpogostejša oblika v telesu. IN v presežku se lahko shrani v telesnih maščobnih rezervah in jetrih.
Ena najpomembnejših lastnosti vitamina E so njegove antioksidativne lastnosti. Pomaga torej v boju proti prostim radikalom. Kadilci, ki so neposredno prizadeti zaradi delovanja prostih radikalov (eden od vzrokov za delovanje prostih radikalov), bi morali imeti zadostno količino vitamina E, tobačni izdelki pa neposredno znižujejo raven tega vitamina. Pomanjkanje vitamina E se lahko kaže v izgubi mišične koordinacije ter poslabšanju vida in govora. Obstajajo posebne situacije, ko lahko pride do pomanjkanja tega vitamina. Lahko so ogroženi l tisti, ki imajo težave z absorpcijo maščob, kar je pogosta težava tistih, ki se borijo z vnetno črevesno boleznijo, Crohnovo boleznijo, boleznijo jeter ali insuficienco trebušne slinavke. Tisti, ki jim je bila diagnosticirana cistična fibroza, ali ljudje, ki so prestali operacijo želodčnega obvoda.
Vitamin E pomaga optimizirati holesterol, regenerira kožo, sodeluje pri kakovosti las, optimizira hormone, pomaga pri PMS (predmenstrualnem sindromu), sodeluje pri funkcijah vida, lahko pomaga ljudem s kognitivnim upadom, izboljšuje telesno odpornost in sodeluje pri razvoju med nosečnostjo. in rast ploda.