Suho sadje
Suho sadje in oreščki naj bodo vsakodnevni del naše prehrane. Oreščki zaradi vsebnosti zdravih maščob in suho sadje kot nepogrešljiv pomočnik pri dopolnjevanju pomembnih mineralov in vitaminov.
Zelo zanimivo je suho sadje hranilne vrednosti in tudi dolg rok trajanja. Zahvaljujoč temu lahko uživamo vse leto. Tradicionalno ali konvencionalno suho sadje so vrste, ki se bodisi sušijo na soncu, kot so rozine ali suhe fige, bodisi z uporabo stroja za sušenje, ki omogoča izhlapevanje velikih količin vode.
Tradicionalno suho sadje je že tisočletja stalnica sredozemske prehrane. Ker suho sadje vsebuje manj vode, je vsebnost kalorij 100g veliko več kot s svežim sadjem, prav tako sladkor. Zato je pomembno spremljati njegovo količino v meniju. Poleg višje vsebnosti sladkorja vsebuje tudi suho sadje bolj koncentrirane pomembne vitamine in minerali. In v tem lahko suho sadje zelo koristi našemu zdravju.
Pri izbiri dajte prednost suhemu sadju v certificirano ekološki kakovosti. Zahvaljujoč nadzorovanemu kmetijstvu ste lahko prepričani tako o izvoru kot o načinu pridelave, pri katerem se ne uporabljajo pesticidi ali druge škodljive snovi. Bodite prepričani, da izberete sadje, ki je nenasičeno. To pomeni, da med predelavo ni bil uporabljen konzervans žveplov dioksid. Večina suhega sadja, ki ga običajno najdemo v supermarketih, je žveplanih.
Kar zadeva oreščke, so eden od osnovnih virov beljakovin za vegetarijance in vegane. Seveda pa vsi, ki skrbijo za svojo prehrano. Na jedilnik jih dodajamo previdno, saj jih je kljub temu, da so v njih zdravju koristne maščobe, kar veliko. Priporočljiva je pest oreščkov in semen dnevno. Idealno je zmešati oreščke in si jih vsak dan privoščiti le nekaj. Poskrbeti morate za shranjevanje oreščkov. Ker vsebujejo veliko maščobe, radi postanejo žarki. Zaradi tega je idealno, da jih damo v dobro zaprto posodo in shranimo na suhem in temnem mestu.