Stročnice
Stročnice imajo dolgo zgodovino, vključno z zapisi o njihovem uživanju na Bližnjem vzhodu pred več kot 11.000 leti v nekaterih najzgodnejših civilizacijah. Danes so živilo, ki se uporablja v različnih kuhinjah po vsem svetu.Stročnice so odličen vir številnih pomembnih hranil, vključno s široko paleto vitaminov, mineralov, predvsem pa rastlinskih beljakovin in vlaknin.
Predstavljale so velik del prehrane naših prednikov stročnice, s katerimi se dandanes skoraj ne moremo primerjati. Stročnice naj se v naši prehrani pojavijo trikrat na teden. In odkrito povedano, realnost se pogosto ne ujema s tem. Zgodovinsko gledano so se stročnice v prehrani naših prednikov pojavile predvsem po zaslugi pomanjkanje mesa in zahvaljujoč njihovim nasičnim lastnostim. Ker je danes dostopnost mesa v zahodnem svetu skoraj neomejena, meso očitno prevladuje in mnogi so stročnice iz svoje prehrane povsem opustili.
Ena izmed številnih prednosti stročnic je predvsem ta, da gre za živilo, ki je še vedno čisto, brez predelav in posegov v kmetijstvu. Stročnice imajo precejšnjo količino vlaknine (cca. 15g) , zahvaljujoč čemur nas lahko nasitijo za dolgo časa. Zato niso le del racionalne prehrane, ampak se priporočajo tudi v redukcijskem režimu. In ker je zahodnjaška prehrana revna z vlakninami (poročajo celo, da nimamo niti polovice priporočenega dnevnega vnosa), so lahko stročnice primerno živilo za nadomestitev tega primanjkljaja. Poleg tega je hrana primerna za diabetike, saj stročnice imajo nizek glikemični indeks (GI < 50). Škroba, ki ga stročnice vsebujejo, je zahvaljujoč višji vsebnost vlaknin absorbirajo počasi in ni močno zvišanje krvnega sladkorja.