Prebavni encimi
Prebavni encimi sosnovi, ki lahko razgradijo maščobe, ogljikove hidrate in beljakovine v hrani. Prebavni encimi pomagajo pri prebavi hrane že v želodcu, tako da neprebavljena hrana ne pride do črevesja, kjer bi lahko negativno vplivala na črevesno pregrado, ki je stena, skozi katero v telo ne sme priti toksin.
Prebavni encimi so kompleksne beljakovine, ki pomagajo razgraditi hrano na manjše molekule. V bistvu so katalizatorji, ki pospešijo kemične procese prebave. Vsaka od skupin hranil (ogljikovi hidrati, maščobe, beljakovine) mora biti razčlenjena na manjše molekule. Samo te molekule lahko nato prečkajo črevesno steno in vstopijo v krvni obtok za nadaljnjo uporabo. Brez prebavnih encimov ne bi mogli absorbirati nobene hranilne snovi iz naše prehrane. Z drugimi besedami, prebavni encimi niso samo koristni, ampak so nujno potrebni za delovanje telesa. Zakaj? Ker so kompleksna živila narejena v manjše spojine, vključno z aminokislinami, maščobnimi kislinami, holesterolom, enostavnimi sladkorji in nukleinskimi kislinami (ki pomagajo pri izdelavi DNK).
Ocenjuje se, da obstaja več kot 50.000 prebavnih encimov. Najpomembnejši med njimi so amilaza, lipaza, proteaza, betain HCl, papain, bromelain.