Prebava in probiotiki
Probiotiki so pomembni za ohranjanje ravnovesja črevesnega mikrobioma, ki gre z roko v roki s splošno prebavo. Probiotike je treba uravnotežiti, še posebej, ko je telo preobremenjeno z antibiotiki in je črevesna mikroflora motena. V jedilniku najdete tako probiotike kot prehranska dopolnila za podporo prebave.
Prebava je presnovni biokemični proces, katerega cilj je absorpcija hranilnih snovi iz hrane. Hrana se razgradi na enostavnejše, manjše snovi, ki jih telo lahko absorbira. Lahko v veliki meri vplivamo na celoten proces prebave ter zdravje prebavil ter s tem ublažiti neprijetne simptome, ki pogosto povzročajo oboje nezadostno delovanje encimov, kot tudi neuravnovešen mikrobiom.
Proces prebave in kako ga podpirati
Prebava se začne že v ustih, ko žleze slinavke proizvajajo prebavne encime, ki med žvečenjem razgradijo kompleksnejše molekule škroba na enostavnejše. Encim, imenovan amilaza, razgradi škrob (kompleksne ogljikove hidrate) v sladkorje, ki jih telo lažje absorbira. Slina vsebuje tudi encim lipazo, ki razgrajuje maščobe. Iz ust hrana potuje v želodec, kjer se pomeša z želodčno kislino (klorovodikovo kislino), ki je odgovorna za cepitev beljakovin. Želodčna kislina je potrebna za aktivacijo endogenih prebavnih encimov, pravilno prebavo hrane in sproščanje hranil (predvsem kalcija, magnezija, železa, vitamina C, vitamina B12 in folata) in predvsem za zaščito pred patogeni. Hrana z želodčno kislino se nato premakne v tanko črevo, ki spodbudi sproščanje črevesnega soka, ki vsebuje encime trebušne slinavke (kjer nastaja večina encimov) natrijev bikarbonat in žolč. Ta črevesni sok se pomeša s hrano in jo skupaj z encimi razgradi. To omogoča, da se hranila absorbirajo v kri skozi tanko črevo.
Prebava poteka v želodcu in črevesju, zato je priporočljivo imeti te organe iz prebavil v dobrem stanju. V tej kategoriji smo za vas pripravili prebavni encimi, probiotiki, prebiotiki, pa tudi kompleksna prehranska dopolnila za celjenje črevesne pregrade.
Probiotiki ne le po antibiotikih
Verjetno vemo, da je primerno vključite probiotike po jemanju antibiotikov. Namen antibiotikov je uničiti škodljive bakterije, ki povzročajo bolezen. Vendar pa antibiotiki ne poznajo razlike med škodljivimi in koristnimi bakterijami. Nato uniči vse, kar sestavlja naš mikrobiom. Zato je uporaba probiotikov po ali med antibiotičnim pilingom nujna – probiotiki bodo pomagali ponovno naseliti črevesni mikrobiom in s tem vzpostaviti ravnovesje. Moral bi jemati probiotike vsaj 2 uri po jemanju antibiotikov.
Uporaba probiotikov ni povezana le z zdravljenjem z antibiotiki, ampak kot že vemo, je ogrožen tudi mikrobiom nezdrava prehrana, polna predelane hrane oz ocvrta hrana. Če trpite napenjanje, zaprtje ali pa obratno driska motena prebava, kožni izpuščaji, ekcemi, alergije, morate razmisliti o prehranskih dopolnilih s probiotiki. Enako velja v primeru ponavljajočih se glivičnih okužb ali kadar prekomerno uživanje alkohola. Previdni naj bodo tudi kadilci, saj kajenje bistveno spremeni sestavo črevesnega mikrobioma in »obnašanje« bakterij.