Prebava
Prebava je presnovni biokemični proces, katerega cilj je absorpcija hranilnih snovi iz hrane. Hrana se razgradi na enostavnejše, manjše snovi, ki jih telo lahko absorbira. V veliki meri lahko vplivamo na celoten prebavni proces in zdravje prebavil ter tako blažimo neprijetne simptome, ki so pogosto posledica nezadostnega delovanja encimov in neuravnovešenega mikrobioma.
Proces prebave in kako ga podpirati
Prebava se začne že v ustih, ko žleze slinavke proizvajajo prebavne encime, ki med žvečenjem razgradijo kompleksnejše molekule škroba na enostavnejše. Encim, imenovan amilaza, razgradi škrob (kompleksne ogljikove hidrate) v sladkorje, ki jih telo lažje absorbira. Slina vsebuje tudi encim lipazo, ki razgrajuje maščobe. Iz ust hrana potuje v želodec, kjer se pomeša z želodčno kislino (klorovodikovo kislino), ki je odgovorna za cepitev beljakovin. Želodčna kislina je potrebna za aktivacijo endogenih prebavnih encimov, pravilno prebavo hrane in sproščanje hranil (predvsem kalcija, magnezija, železa, vitamina C, vitamina B12 in folata) in predvsem za zaščito pred patogeni. Hrana z želodčno kislino se nato premakne v tanko črevo, ki spodbudi sproščanje črevesnega soka, ki vsebuje encime trebušne slinavke (kjer nastaja večina encimov) natrijev bikarbonat in žolč. Ta črevesni sok se pomeša s hrano in jo skupaj z encimi razgradi. To omogoča, da se hranila absorbirajo v kri skozi tanko črevo.
Prebava poteka v želodcu in črevesju, zato je priporočljivo imeti te organe iz prebavil v dobrem stanju. V tej kategoriji smo za vas pripravili prebavne encime, probiotike, prebiotike, pa tudi kompleksna prehranska dopolnila za zdravljenje črevesne bariere.
Za razliko od probiotikov so prebavni encimi nežive beljakovine in vsaka vrsta encima ima edinstveno vlogo pri prebavi. Vsak encim je specializiran za prebavo lastne vrste makrohranil. Ocenjuje se, da obstaja več kot 50.000 prebavnih encimov. Najpomembnejši med njimi so amilaza, lipaza, proteaza betain HCl, papain, bromelain.
Zelišča in nasveti za boljšo prebavo
Pomen probiotikov in prebiotikov že vemo. Če želite še kaj narediti za prebavo in imate raje zelišča, vam bomo predstavili nekaj izmed njih, ki lahko sodelujejo pri procesu prebave.
Obstaja nešteto zdravilnih zelišč, ki se uporabljajo za podporo prebavnega trakta po vsem svetu, od Indije do Peruja do Sredozemlja, Bližnjega vzhoda in drugod. Vsako od prebavnih zelišč ima drugačno bioaktivno lastnost, ki lahko pomaga. Med najučinkovitejše so zagotovo komarček, cimet, kurkuma, ingver, meta, divji origano ali mešanica trikata, ki jo dodajamo hrani ali zaužijemo pred jedjo v obliki kapsul. To je klasična mešanica ne ene, ampak treh začimb, za katere je znano, da pomagajo podpirati prebavo in delovanje želodca. Mešanica je ingver, dolgi poper in črni poper. V ajurvedi se trikatu uporablja za spodbujanje agnija ali prebavnega ognja. Ingver je znan po svojih zaščitnih lastnostih za prebavila; črni poper podpira absorpcijo hranil in delovanje prebave, dolgi poper pa ima razstrupljevalne učinke. Skupaj pomagajo telesu pri razgradnji hrane v želodcu in črevesju.
- Izberite lahke obroke z veliko zelenjave.
- Izogibajte se predelani hrani.
- Veliko se gibajte.
- Omejite porabo kave.
- Ne pogoltnite.
- Po jedi si privoščite deset minut počitka.
- Jejte fermentirano hrano, ki vsebuje koristne bakterije – jogurt, kefir, kimči, kislo zelje in kumarice.