Oolong - Polfermentirani čaji
Oolong, poleg tega, da je odličen spremljevalec trenutkov sprostitve, ima ta polfermentirani čaj edinstvene učinke na človeški organizem. Pomaga zniževati krvni tlak, ščiti srce zaradi antioksidantov in vsebuje več cinka.
Oolong čaj je tradicionalni kitajski čaj in njegova znana vrsta izvira iz province Fuijan na Kitajskem in se pridobiva iz listov, popkov in vej rastline Camellia Sinensis. To je ista rastlina, ki se uporablja za izdelavo zelenega čaja, vendar je razlika v načinu predelave čaja. Oolong čaj lahko uživajo na Kitajskem, v Tajvanu, na Japonskem in v Indiji.
Oolong čaj je narejen iz iste rastline, ki dela zeleni in črni čaj. Vendar pa se listi oolong predelajo s skupinskim postopkom, imenovanim oksidacija, pri katerem so listi čaja izpostavljeni zraku. To povzroči, da listi čez nekaj časa fermentirajo in oksidirajo , kar daje listom okus, barvo itd.Oolong čaji so pogosto oblikovani v tesno zvite kroglice, ki se postopoma razširijo, ko se čaj namaka, zaradi česar so primerni za večkratne infuzije.
- Vitamini - vitamin A, vitamin B, vitamin C, vitamin E in vitamin K
- Minerali – kalcij, mangan, baker, karoten, selen in kalij
- Antioksidanti – polifenolne spojine, kot so katehini, teaflavin, galna kislina, klorogenska kislina, EGCg itd.
- Kofein
- Aminokislina - teanin
Tako kot črni ali zeleni čaj lahko oolong čaj uživate vroč ali leden; temperatura ne bo vplivala na vse neverjetne zdravstvene koristi. Med pripravo čaja pustite stati celih pet minut, da bi dosegli največjo učinkovitost.