Olja, maščobe in kis
Maščobe so sestavni del naše prehrane. So eno izmed glavnih hranil, ki so potrebna za naše življenje. Maščobe so sestavljene iz trigliceridov. Njihove molekule so sestavljene iz atomov ogljika in vodika, iz katerih sestave izhaja, ali gre za dobro ali slabo maščobo.
Maščobe ne samo kot vir energije
Je eno glavnih makrohranil v prehrani. Pri zdravi prehrani naj bi človek večino maščob dobil iz nenasičenih maščobnih kislin, dnevni vnos maščob pa naj bi bil med 30-35%.Telo potrebuje maščobe, ker so del celičnih membran in skupaj z ogljikovimi hidrati sodelujejo pri nastajanju energije. Poleg tega lahko zahvaljujoč maščobam prejemamo in uporabljamo vitamine, ki so topni v maščobah, to so vitamini A, D, E, K. Služijo tudi kot vir energije, so vir maščobnih kislin, tvorijo zaščitni del organov, kot so ledvice, in delujejo kot toplotni izolator za telo. Poleg tega so maščobe pomembne sestavine celične strukture, ščitijo srce in znižujejo slab holesterol v krvi.
Katere maščobe raje?
Dokazano je, da mononenasičene maščobe izboljšajo raven holesterola v krvi. Sem spadajo olivno olje, olje oljne repice, konopljino olje, avokado, oreščki (mandlji, pistacije, indijski oreščki, pekan orehi in lešniki).
Najpomembnejše omega-3 maščobe so ALA (alfa-linolenska kislina), DHA (dokozaheksaenojska kislina) in EPA (eikozapentaenojska kislina). Večina rastlinskih virov (npr. lan, konoplja in chia) je bogata z ALA, medtem ko so viri morskih živali (npr. ribe) in alge bogati z EPA in DHA.
Nenazadnje lahko vključite MCT olje, ki prihaja iz kokosa. Verjetno ste že slišali, da so nasičene maščobne kisline škodljive za vaše zdravje. Res je, a kokos je izjema, ki potrjuje pravilo. Trigliceridi, ki jih vsebuje kokos, so srednjeverižne maščobe (MCT) in se zato razlikujejo od drugih nasičenih maščobnih kislin. Te MCT maščobe se v telesu bolje presnavljajo in telo jih lahko zelo učinkovito uporabi za proizvodnjo energije. Poleg tega imajo MCT maščobe, ki jih najdemo v kokosu, antibakterijske in protimikrobne učinke.