Matcha
Čaj Matcha izvira iz Kitajske, od 12. stoletja pa tudi iz Japonske, kjer je del čajnih ceremonij in po kateri je dobil tudi ime. Matcha čaj ima več posebnih lastnosti. Ena najpomembnejših je njena pridelava in poznejša žetev, predvsem pa pozitivni učinki na človeški organizem. Vsebuje veliko količino antioksidantov, polifenolov in tudi katehinov, ki pomagajo izboljšati imunski sistem.
Tako kot zeleni čaj tudi Matcha prihaja iz rastline Camellia sinensis. Vendar je pridelan po drugačnih običajih in ima zato drugačen prehranski profil. Približno 20 - 30 dni pred žetvijo je čajevec skrbno pokrit, da se izogne neposredni sončni svetlobi. Ta korak zagotavlja povečanje klorofila in povečanje vsebnosti aminokislin. Ko so čajni lističi pobrani, jih zmeljejo v fin prah – Matcha. Vsebuje hranila iz celega čajnega lista, kar vpliva na povečanje vsebnosti kofein in antioksidanti.
Matcha je bogata z katehini, ki so naravni antioksidanti. Po navedbah študije je v Matcha do 137-krat višja vsebnost katehinov kot v drugih vrstah zelenega čaja. Pitje Matcha tako znatno zmanjša oksidativno škodo ki jih povzročajo prosti radikali.
Matcho lahko pripravimo kot toplo i hladno pijača. Marsikje po svetu ga številnim dodajajo tudi recepti Tudi na Češkem lahko v številnih kavarnah že najdete sladice Matcha. Če izberete toplo različico napitka, priporočamo, da za pripravo uporabite posebno Matcha metlica.
NASVET, kako pravilno pripraviti tekmo:
- Pripravimo si širšo skledo, čajno žličko, metlico in vročo vodo
- Vzemite 1/2 čajne žličke matche iz embalaže in jo skozi sito presejte v skledo
- Matcho prelijemo z 1 decilitrom vode sobne temperature 75 0C (pri normalnih pogojih se voda na to temperaturo ohladi približno 2 minuti po koncu vrenja)
- Potopite metlico in spenite matcho.
Nato lahko preprosto pripravite hladno različico v shakerju. Za 200 ml vode uporabite 2 - 4 g, ne pozabite dobro pretresti, da bo pijača okusna. penasta konsistenca . Poskusite lahko tudi hladno in toplo različico z mleko, idealno kokosovo ali mandljevo, zahvaljujoč katerima boste ohranili uravnoteženo razmerje hranilnih snovi.