Maščobe
Maščobe sestavni pravilnega življenjskega sloga, med drugim za pravilna uporaba v maščobi topnih vitaminov. Je eno glavnih makrohranil v prehrani. Pri zdravi prehrani naj bi človek večino svoje maščobe dobil iz nenasičenih maščobnih kislin, dnevni vnos maščob pa naj bi bil med 30-35%.
Zahvaljujoč maščobam lahko jemati in uporabljati vitamine, ki so topni v maščobi, ki so vitamini A, D, E, K. Služi tudi kot vir energije. Maščobe so zaščitni del organov, kot so ledvice in delujejo kot toplotni izolator za telo in so pomembne sestavine celične strukture, ščitijo srce in optimizirajo raven holesterola.
Omega-3 je med najpomembnejšimi nenasičenimi maščobnimi kislinami. Pri rastlinskih oljih je pomembno, da izbiramo hladno stiskana (olivno olje), da ohranimo hranilno vrednost rastlinskega olja. Nenasičene maščobne kisline naj bodo osnova maščob v prehrani, saj pozitivno vplivajo na kardiovaskularni sistem in imajo dokazljiv vpliv na pravilno možganska aktivnost.