Maščobe
Maščobe so sestavni del pravilnega življenjskega sloga, med drugim tudi za pravilno uporabo v maščobi topnih vitaminov. Maščobe so ena glavnih hranil, ki so bistvenega pomena za naše življenje.
Maščobe so sestavljene iz trigliceridov. Njihove molekule so sestavljene iz atomov ogljika in vodika, iz katerih sestave izhaja, ali gre za dobro ali slabo maščobo. Je eno glavnih makrohranil v prehrani. Pri zdravi prehrani naj bi človek večino svoje maščobe dobil iz nenasičenih maščobnih kislin, dnevni vnos maščob pa naj bi bil med 30-35%.
Zahvaljujoč maščobam lahko prejemamo in uporabljamo vitamine, ki so topni v maščobah, to so vitamini A, D, E, K. Služi tudi kot vir energije. So vir maščobnih kislin. Maščobe so zaščitni del organov, kot so ledvice, in delujejo kot toplotni izolator za telo. Maščobe so pomembne sestavine celične strukture. Varujejo srce, nižajo slabega holesterola v krvi.
Med najpomembnejšimi nenasičenimi maščobnimi kislinami so omega-3 (repično olje, ribe). Pri rastlinskih oljih je pomembno, da izbiramo hladno stiskana, da ohranimo hranilno vrednost rastlinskega olja. Nenasičene maščobne kisline naj bodo osnova maščob v prehrani, saj pozitivno vplivajo na srčno-žilni sistem in dokazljivo vplivajo na pravilno delovanje možganov.