Liofilizirano sadje in zelenjava
Liofilizirano sadje je obdelano v posebnem nežnem postopku zamrzovanja. V primerjavi s klasično suhim sadjem ohrani do 90% svojih prvotnih lastnosti, kot so oblika, okus, barva in visoka vsebnost vitaminov, mineralov in vlaknin. Liofilizirano sadje lahko uživate samostojno ali pa ga dodate smutijem, müslijem, jogurtom, kašam, čajem in peki.
Liofilizacija ali liofilizacija sadja je razmeroma nov tehnološki postopek, pri katerem sadje zamrznemo pred znižanjem tlaka v okolju. O voce gre skozi tako imenovano sublimacijo, med katero zmrznjena voda izhlapi neposredno v vodno paro, ki iz sadja odstrani 99% vode. Sadje se postavi v vakuumsko komoro, kjer je temperatura pod lediščem. Temperatura počasi narašča in trdne molekule vode preidejo v plinasto stanje, ne da bi sploh postale tekočina. Hkrati se ohranita struktura sadeža in njegova hranilna vrednost.
Danes ta postopek doživlja popoln razmah, saj je to priložnost, da na primer v jagodah, malinah ali robidah uživamo tudi v zimskih mesecih, pri tem pa sadju ne manjka specifičnega okusa. Ena pogosta napačna predstava je, da ima liofilizirano sadje več sladkorja kot sveže sadje. To je mit. Prava razlika je v koncentraciji sladkorjev, ne v količini.
Zakaj izbrati liofilizirano sadje?
- Sadje ohrani svoj naravni okus.
- Ohranjeni so tudi vsi vitamini in minerali.
- Dolg rok trajanja.
- Idealen za potovanja, saj tehta le nekaj gramov.