CountryLife - Ajda, olupljena, BIO, 500g *Certifikat CZ-BIO-001
Code: 98872Related products
Product detailed description
CountryLife - Ajda olupljena s točo BIO
Ajdov zdrob izberite, ko želite konsistenco ločenih zrn, na primer pri pripravi priloge ali če želite hrani dodati strukturo. Ajda je naravna psevdožita brez glutena, ki ima nezamenljiv, rahlo oreščkov okus. Uporaba je univerzalna, primerna tako za sladko kot slano.
Njegov okus po oreščkih daje novo dimenzijo vsem jedem. Najde mesto v sladkih in slanih receptih. Kjer uporabiš kuskus ali riž, pečen z zelenjavo in v gobovi kocki. Z njim napolnite paprike in nihče ne bo zapustil mize. In sladek puding s sadjem in oreščki! Temu se ne moreš upreti.
Ajda je k nam prišla iz Azije, v 12. stoletju so jo v Evropo prinesla »poganska« plemena Tatarov med svojimi pohodi, zaradi česar je tudi dobila ime.V nekaj stoletjih se je tako kot proso povzpela med osnovne poljščine, ki so jih jedli pri nas.Tako kot so proso večinoma pripravljali v obliki kaše, so tudi iz ajdove moke pekli palačinke in kruh.V 18. stoletju sta obe kulturi zamenjali pšenica in rž.
Skupaj s kvinojo in amarantom ajdo uvrščamo med psevdožita – v človeški prehrani imajo enako uporabnost kot žita, botanično pa spadajo v različne skupine. Vsa psevdo-žita so naravno brez glutena.
Namig: Kuhan zdrob zamrznite, nato ga lahko po malem dodajate juham, kašam...
Uporaba:
- kot prilogo - kjerkoli bi uporabili riž ali kuskus
- Kuba pečenka - pripravljena z gobami, majaronom, česnom
- pečena ajda z zelenjavo
- sladki pudingi - kuhano ajdo zmešamo s sadjem, dodamo orehe, sladkamo s sirupom, zalijemo z rastlinsko alternativo smetani in spečemo
- mešanice za izdelavo nadevov - polnjene paprike, zeljni listi, paradižnik, bučke ali jajčevci; kuhano ajdo zmešamo s prepraženo čebulo, dušeno zelenjavo in naribanim tofujem, začinimo, napolnimo z zelenjavo in spečemo
- rižota – odlična je v kombinaciji z okroglozrnatim rižem
- v juhah - skuhamo ga v juhi ali dodamo že kuhanega, dober je na primer v čipsu, kulaidi, pa tudi v jušni juhi in paradižnikovi omaki
- v zelenjavni solati - z dodatkom kuhane ajde obogatite solato in jo lahko postrežete kot glavno jed
- namazi
- tortna telesa - ajdo skuhamo v zelenjavnem napitku in pustimo, da se strdi v tortni obliki
- granola za zajtrk - ajdo oplaknite in pustite čez noč namakati v vodi, naslednji dan jo ponovno sperite in dobro odcedite, dodajte najljubše oreščke, suho sadje, semena, cimet ali rožičev prah, malo olivnega olja in sladkajte s sirupom. okusite, zmes med stalnim mešanjem pecite 1 uro v pečici na 110 °C, surovo verzijo sušite 10 ur v sušilniku, postrezite z bio jogurtom ali rastlinskim napitkom
Potrošniki, ki jih zanima ekološko kmetovanje in trajnostni sistem kmetovanja, bodo cenili ta izdelek. Ekološka živila gredo vedno skozi sistem preverjanj in certificiranja, kar zagotavlja njihovo kakovost in jim omogoča, da nosijo to oznako.
Sestavine
Ajda je posejana*. Lahko vsebuje sledi glutena, arašidov, soje, oreščkov in sezama.. *proizvod kontrolirane ekološke pridelave
Shranjevanje
Hraniti pri temperaturi do 25 °C in relativni vlažnosti do 70%.
Podatki o hranilni vrednosti na 100 g
Energijska vrednost 1.353 kJ / 318 kcal | |
---|---|
Maščobe: | 1,7 g |
od tega nasičene maščobne kisline: | 0,7 g |
Ogljikovi hidrati: | 71 g |
od tega sladkorji: | 0,3 g |
Vlakno: | 4,9 g |
Beljakovine: | 9,8 g |
sol: | 0,00 g |
Be the first who will post an article to this item!
Be the first who will post an article to this item!