Lešniki so za mnoge ena izmed najbolj slastnih in prav tako zelo vsestranskih sestavin, ki nam jih ponuja narava. Njihov rahlo sladkast okus in maslena tekstura se odlično prilegata ne le sladkim jedem, temveč tudi slanim jedem ali kot hitra malica. Najpogosteje jih srečamo v tradicionalnih receptih, na primer v božičnih piškotih, čokoladnih namazih ali tortah, vendar njihova uporaba sega veliko dlje. Kako rastejo in kako jih lahko vključimo v naš jedilnik na pet različnih načinov?
Botanično okno: Kako raste lešnik
Navadna lešnikova grmovnica (Corylus avellana) spada med grmovnice ali manjša drevesa in običajno raste v Evropi in Aziji. Plodovi dozorijo jeseni in so zaščiteni s trdo lupino. Po obiranju se sušijo, kar daje intenzivnejši okus in daljšo obstojnost.
Lešniki se uporabljajo v različnih oblikah, najpogosteje olupljeni surovi in praženi. Olupljeni surovi so naravni, brez toplotne obdelave, z blažjim okusom. Praženi imajo bolj izrazito aromo in hrustljavo strukturo. Poleg neposredne porabe se iz njih izdelujejo tudi drugi proizvodi. Lešnikova moka se uporablja pri peki kot brezglutenska alternativa običajni moki in jedem doda ljubko oreščkov okus. Lešnikovo olje, stiskano iz jedrc, ima občutljiv okus in je cenjeno zaradi svojih prehranskih lastnosti.
5 načinov uporabe lešnikov v kuhinji
1) Sestavina za peko
Peka je eden najbolj tradicionalnih načinov uporabe lešnikov. Testu dajejo vlažnost in nežno oreščkov noto. Mleti se pogosto dodajajo v testa za torte, piškote ali pecivo. Njihova naravna sladkost omogoča zmanjšanje količine dodanega sladkorja. Sesekljani oreški so odlični za posipanje sladic, pa tudi za izdelavo hrustljavih nadevov ali oreščkastih osnov. Celi lešniki so odlični v čokoladnih pralinejih ali v tradicionalnem nugatu. Pri peki jih je vredno rahlo popražiti, da njihova aroma še bolj pride do izraza.
2) Hrustljava poslastica
Pri praženju se poudari njihov okus in pridobijo prijetno hrustljavost. Dovolj jih je za kratek čas segreti na suhi ponvi ali v pečici, dokler ne zadišijo in se njihova lupina rahlo ne razpoka. Nato jih lahko podrgnemo v krpo in se znebimo tanke lupine. Praženi lešniki so odličnega okusa sami, v mešanicah z žiti, müsli ali solatah. Lahko jih začinite s soljo, medom ali cimetom. V kombinaciji s čokolado ustvarijo poslastico, primerljivo z luksuznimi pralineji.
3) Kot krema ali namaz
Lešnikovo maslo je vedno bolj priljubljena poslastica, ki se zlahka vključi v zdrav jedilnik. Ima nežno, kremasto konsistenco in izrazit oreščkov okus. Odlično se prilega na kruh, v smoothije, kaše, palačinke ali kot del različnih sladic. Poleg običajne uporabe v sladkih jedeh se lahko uporabi tudi v netradicionalnih kombinacijah, na primer v omakah ali kot osnova za zdrave prelive. Na voljo je v različnih različicah – lahko je čisto, z belo ali temno čokolado, oziroma z dodatkom kakav, med ali drugih sestavin, ki poudarjajo njegov okus.
4) V glavnih jedeh
Čeprav se lešniki najpogosteje povezujejo s sladkimi jedmi, se odlično prilegajo tudi v slane recepte. V italijanski kuhinji se kombinirajo z zelišči in siri. Lahko jih uporabite v pestu ali kot del gratiniranih jedi. Lešnikovo-parmezanova skorjica na piščančjem ali ribjem mesu doda jedi hrustljavost in zanimiv okus. V kombinaciji s pečeno zelenjavo, kot sta buča ali sladki krompir, dobite hranljiv in slasten obrok. Mleti lešniki lahko nadomestijo del moke v testu ali služijo kot brezglutenska alternativa tradicionalnim drobtinam.
5) V rastlinskem mleku
Lešnike je mogoče enostavno spremeniti v okusno rastlinsko mleko, ki je odlična alternativa klasičnemu kravjemu mleku. Je blago, rahlo sladkano in primerno za kavo, smoothije ali kuhanje. Za pripravo domačega lešnikovega mleka je dovolj, da čez noč namočite pest oreškov v vodi, jih nato zmešate s svežo vodo in precedite skozi fino tkanino ali sito. Rezultat je kremasto mleko z naravno oreščkastim okusom. Lešnikovo mleko lahko posladkate medom, začinite z cimetom ali vanilijo in ga uporabite za pripravo kaš, sladic ali domačega kakava. Orehova pulpa, ki ostane po cejenju, se lahko uporabi v pecivih ali kašah, tako da nič ne gre v nič. Ta način je ne le okusen, ampak tudi okolju prijazen in naravno brez laktoze.
Mali oreh poln hranil
Lešniki v sebi skrivajo ne le odličen okus, temveč tudi bogastvo dragocenih snovi. Vsebujejo mononenasičene maščobe, vitamin E, magnezij, vlaknina, železo, kalcij in cink. So tudi naravni vir vitaminov B skupine, kalija, fosforja in antioksidantov. Zaradi svoje edinstvene sestave hranilnih snovi so cenjeni ne le v gastronomiji, temveč tudi med privrženci uravnotežene prehrane. Vsebujejo rastlinske beljakovine in polifenole, ki dajejo lešnikom značilen okus in hranilno vrednost. Ne glede na to, ali jih uživamo same, v fino mletem stanju ali kot del kakovostnih izdelkov, vedno predstavljajo povezavo med naravnim bogastvom in okusno delikateso.
Zaključek: Zakaj imeti lešnike vedno pri roki
Lešniki so ne le okusni, ampak tudi neverjetno vsestranski. Ne glede na to, ali jih uporabite za peko, v glavnih jedeh, kot del sladic ali jih uživate same, vam vedno prinesejo ne le odličen okus, temveč tudi dragocena hranila. Zaradi njihove edinstvene kombinacije okusa in zdravstvenih koristi je vredno, da jih vključite v redni jedilnik. Imeti jih pri roki pomeni imeti vedno pri roki kos okusne inspiracije.
Če ste v članku opazili napako ali tiskarsko napako, nam, prosimo, sporočite na mail info@brainmarket.si. Hvala!