Amino kisline
Aminokisline so organske spojine, ki tvorijo beljakovine. Njihove kombinacije sodelujejo pri številnih funkcijah v telesu in so zato za organizem nujne. Vendar pa je v mnogih primerih pomembno podpreti vnos aminokislin z njihovim dopolnjevanjem ...
Za kaj telo potrebuje aminokisline in zakaj jih jemati?
Aminokisline so gradniki beljakovin. Ko oseba uživa živila, ki vsebujejo beljakovine, prebavni sistem razgradi beljakovine v aminokisline. Telo nato kombinira aminokisline na različne načine, da sodelujejo pri različnih telesnih funkcijah. Med drugim aminokisline pomagajo telesu graditi mišice, sprožajo kemične procese, prenašajo hranila in preprečujejo bolezni. Za vse to naše telo potrebuje 20 različnih aminokislin. Od 20 aminokislin, ki jih potrebujemo, jih lahko naše telo proizvede 11. Preostalih devet aminokislin moramo v telo vnesti s prehrano. Te imenujemo esencialne aminokisline.
Aminokisline delimo v tri skupine: esencialne, neesencialne in pogojne. Esencialne aminokisline so: histidin, izolevcin, levcin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan, valin. Neesencialne aminokisline so: alanin, asparagin, asparaginska kislina, cistein, glutaminska kislina, glutamin, glicin, prolin, serin, tirozin.Pogojne aminokisline – te aminokisline so esencialne le v določenih okoliščinah.
Funkcije aminokislin
- Sodeluje pri »skladišču« in transportu hranilnih snovi v telesu.
- Prenaša signale iz enega dela telesa v drugega.
- Imajo neposreden učinek na organe, kite, arterije in delovanje mišic.
- Sodeluje pri celjenju ran in obnavljanju tkiv.
- Pomembni so pri regeneraciji.
Če katera od aminokislin manjka ali ni v zadostni količini, bo to povzročilo tudi nezadostno proizvodnjo beljakovin in posledično povzročilo simptome, kot so lomljivi nohti, izpadanje las, težave s kožo, znatno zmanjšanje količine mišične mase ali npr., otekanje obraza. Športniki in fizično aktivni ljudje bi morali povečati vnos aminokislin. Ljudje, ki nimajo zadostne količine makrohranil iz prehrane ali ljudje s specifičnimi težavami, ki so lahko posledica pomanjkanja aminokislin.